Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Κοινότητα Τουρκολέκα Δήμου Φαλαισίας: τίμησαν τον Γιάννη Κούρο (22.11.2011)



Σε μια σεμνή τελετή στο χωριό Τουρκολέκα της Αρκαδίας τιμήθηκε ο υπερ - μαραθωνοδρόμος, παγκόσμιος πρωταθλητής και Ελληνολάτρης Γιάννης Κούρος.

Η πρωτοβουλία του να λάβει μέρος σε 8 διαδρομές τις οποίες και αφιέρωσε στην μνήμη του Νικηταρά του Τουρκοφάγου, συγκίνησε όλους τους Αρκάδες καθώς και τους υπόλοιπους συμπατριώτες μας.

Πολύ σημαντική η βοήθεια του πολιτιστικού συλλόγου Τουρκολεκαίων. Απλοί άνθρωποι υπερήφανοι Έλληνες πραγματικοί βιοπαλαιστές που έδωσαν δυναμικό παρών στην εκδήλωση αυτή και τίμησαν τόσο τον αγωνιστή του 1821 όσο και τον συμπατριώτη μας Γιάννη Κούρο.


Να σημειωθεί ότι στις 16.10.1816 οι κατακτητές συνέλαβαν στην Λακωνία τον πατέρα του ήρωα Σταματέλο Σταματελόπουλο - Τουρκολέκα, τον αδερφό του Ιωάννη και τον υιό του γνωστού καπετάνιου του Πάρνωνος Ζαχαριά τον Αναγνώστη. Άπαντες αποκεφαλίστηκαν στο κάστρο της Μονεμβασιάς.

Στο χώρο που υπάρχει το μνημείο του Νικηταρά σήμερα βρίσκεται και ο ορθόδοξος ναός που είναι αφιερωμένος στην μνήμη του αδερφού του "Άγιος Ιωάννης ο Τουρκολέκας".


Ακολούθησε μια στιγμή που θα παραμείνει για πάντα ζωντανή στην μνήμη μας. Η ωδή προς τον Νικηταρά άλλη μια πρωτοβουλία του Γιάννη Κούρου. Ακολούθησε η υπογραφή ψηφίσματος με στόχο την ανέγερση ανδρίαντα του ήρωα του 1821 στην περιοχή του Πειραιά.

Η εκδήλωση αυτή έκλεισε με τον εθνικό ύμνο ενώ αμέσως μετά ο Γιάννης ξεκίνησε την διαδρομή του προς τα χωριά και τα βουνά της περιοχής ...




Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Σχεδιασμός της πορείας του Γιάννη Κούρου.


ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΑΡΑ


για το πλήρες πρόγραμμα πατήστε εδώ



Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Ο Γιάννης Κούρος θα τρέξει στα βήματα του Νικηταρά !


Δεν πέρασαν παρά μόνο 45 ημέρες από το επίτευγμα του με την αναβίωση - για 2η φορά μέσα σε λίγα χρόνια - του «Φειδιππίδειου Αθλου» και ο Γιάννης Κούρος έβαλε νέους στόχους να φέρει σε πέρας, αυτή τη φορά με την συμπαράσταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής και κάτοχος πολλαπλών υπερμαραθώνιων παγκόσμιων επιδόσεων θα διανύσει ... 22 - 29 Νοεμβρίου οκτώ ολοήμερες διαδρομές για να τιμήσει τον ήρωα τού 1821, Νικήτα Σταματελόπουλο, πιο γνωστό ως Νικηταρά, σε διάφορες τοποθεσίες (πόλεις και χωριά) όπου έδρασε, με διάφορα ανδραγαθήματα ή άλλες κινήσεις του.

Η προσπάθεια αυτή, αναφέρει σε δήλωσή του ο Γιάννης Κούρος, θα συμβάλει στο να αναδειχθούν οι αρετές του Νικηταρά - ηθικές και σωματικές - όπως, εκτός της ανδρείας και της σβελτάδας, η ανιδιοτέλεια, η υπέρμετρη αγάπη προς την πατρίδα και η θυσία για την ελευθερία της.

Η οκταήμερη διαδρομή προς τιμήν του Νικηταρά έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με στόχο να προβληθούν ιστορικοί τόποι και μνημεία της Πελοποννήσου -αλλά και άλλων περιοχών - , καθώς και η δράση και το υποδειγματικό ήθος του Νικηταρά μέσα σε πλατύτερα πλαίσια ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Με εκκίνηση τον τόπο καταγωγής του Νικηταρά (Τουρκολέκα Αρκαδίας, Τρίτη 22/11/11), με μια σεμνή τελετή και, περνώντας από τη γενέτειρά του (Νέδουσα), ο Γιάννης Κούρος θα διατρέξει διαδρομές στους Νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Αττικής, για να τερματίσει στον Πειραιά (29/11/11), όπου ο Νικηταράς απεβίωσε πάμπτωχος, τυφλός και εγκαταλελειμμένος απ΄τους τότε διοικούντες τη χώρα, αλλά με χορήγηση άδειας ώστε να δύναται να ... επαιτεί, παρά τις ανεξίτηλες αξίες, τις οποίες υπηρέτησε και πρέσβευε.

δημοσιεύθηκε εδώ


«Ξεθάβουν» τον Καρυωτάκη από τα υπόγεια της Περιφέρειας.


αναδημοσίευση από το arcadia portal:



"- Θα βγει από τα υπόγεια της περιφέρειας αν .. ο Δήμος εγκρίνει το αίτημα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Το τηλεφώνημα μεταξύ του Πρύτανη Θοδωρή Παπαθεοδώρου και του Δημάρχου της Τρίπολης έγινε στις 10 Ιουνίου. Ο Πρύτανης μιλούσε στο Δήμαρχο για τις εργασίες που πραγματοποιούνται στην πρυτανεία, στον αύλιο χώρο, και για την πρόθεση να τοποθετηθεί εκεί η προτομή του ποιητή Καρυωτάκη (σημειώνουμε πως η Πρυτανεία στεγάζεται στην οικία Καρυωτάκη).

Εκείνο το τηλεφώνημα υπενθύμισε σε όσους το είχαν ξεχάσει πως η προτομή του Αρκάδα ποιητή βρίσκεται θαμμένη στα υπόγεια της περιφέρειας, αποδιωγμένη από την πλατεία Εθνάρχου Μακαρίου αφού εκεί στήθηκε το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης .

Η προτομή «εκδιώχθηκε» στις 7 Φεβρουαρίου 2010 όταν και εγκαινιάστηκε το μνημείο από τον τότε Δήμαρχο Αλέξανδρο Κοτσιάνη. Δεν τοποθετήθηκε σε κανένα άλλο σημείο, κρίθηκε σωστό και συνετό να αποθηκευτεί στα υπόγεια της περιφέρειας!

Το αίτημα της πρυτανείας λοιπόν να τοποθετήσει την προτομή στον αύλιο χώρο της οικίας του Ποιητή που σήμερα φιλοξενεί την Πρυτανεία , ανακίνησε το ζήτημα, βρίσκοντας εν αρχήν θετική διάθεση από τη δημοτική αρχή.

Όλους αυτούς τους μήνες καμία κίνηση δεν είχε γίνει σε αυτήν την κατεύθυνση ωστόσο το Πανεπιστήμιο δεν λησμόνησε. Επανέρχεται με το ίδιο αίτημα για το οποίο απόφαση θα λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίπολης στην συνεδρίαση που έχει ανακοινωθεί για την ερχόμενη Τετάρτη.

Η θετική εισήγηση του σώματος θα επιτρέψει στον Ποιητή να λάβει την θέση που η πόλη του οφείλει ως ελάχιστο φόρο τιμής , στον αύλιο χώρο της οικίας του και όχι σε κάποιο υπόγειο. Εν αναμονή λοιπόν της θετικής απόφασης του Δ.Σ την Τετάρτη …"



Έκπληξη και ντροπή προκαλεί το παραπάνω συμβάν. Είναι ξεκάθαρο για όλους όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις ότι κάποιοι θέλουν να κρύψουν κομμάτι της ιστορία μας και για αυτό ζητούν να "θαφτεί" και πάλι η προτομή σε χώρο που κανείς δεν θα μπορεί να την δει.

Ενοχλεί η εθνική προσφορά του Κώστα Καρυωτάκη στην ποίηση. Να είστε όμως σίγουροι ότι αυτή την φορά δεν θα τους περάσει. Τρομάζει τους γραικύλους το γεγονός ότι το εν λόγω πρόσωπο υπήρξε αναμφισβήτητα Ελληνολάτρης και Εθνικιστής.

Σύντομα ο "Δούρειος Ίππος" θα παρέμβει με δυναμικό τρόπο στην τοπική κοινωνία και θα αναδείξει το θέμα. Κάτω τα χέρια από την ιστορία του τόπου μας !

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Δυναμική παρουσία Αυτόνομων Εθνικιστών / Πατριωτών στην Τρίπολη στο παιχνίδι της Εθνικής Ελπίδων με την Γερμανία (11.11.2011)


Περισσότεροι από 1.000 Αρκάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Εθνικής Ελπίδων για τον αγώνα ποδοσφαίρου απέναντι στην ομάδα της Γερμανίας (11.11.2011). Ένα σημαντικό παιχνίδι για την ελληνική ομάδα όπου κυριάρχησε ο γρήγορος ρυθμός με αρκετά γκολ και για τις 2 πλευρές.




Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στους οπαδούς που βρέθηκαν στο γήπεδο, έδωσε το παρών σημαντικός αριθμός νέων Εθνικιστών της περιοχής καθώς και μέλη της Αυτόνομης Πατριωτικής Κίνησης Τριπόλεως «Δούρειος Ίππος».

Παρόλο το τελικό αρνητικό αποτέλεσμα για την ομάδα μας (4 - 5) το κλίμα στην εξέδρα υπήρξε εξαιρετικό και δυναμικό καθόλη την διάρκεια του αγώνα.

Δεκάδες συνθήματα ακούστηκαν κατά επανάληψη σε όλο το γήπεδο με κύριους αποδέκτες όπως ήταν φυσικό τους πολιτικούς στο σύνολο τους, τον απερχόμενο πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου αλλά και την Γερμανίδα πολιτικό Ανγκέλα Μέρκελ. Δεν έλειψαν και αυτά που είχαν ως στόχο το ΔΝΤ και την αστυνομία.

Να σημειωθεί ότι εκατοντάδες άλλοι νεολαίοι σε ολόκληρο το γήπεδο ακολούθησαν κατά επανάληψη το παράδειγμα των οργανωμένων εθνικιστών τραγουδώντας το εθνικό ύμνο ή φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στους πολιτικούς.









Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Η διάθεση των εισιτηρίων των αγώνων της Εθνικής Ελπίδων στην Τρίπολη.


Από Τρίτη 8 Νοεμβρίου αρχίζει η διάθεση των εισιτηρίων για τους αγώνες που θα δώσει η Εθνική μας ομάδα στο γήπεδο του Αστέρα στην Τρίπολη.

Πιο αναλυτικά:

Για τον αγώνα Ελλάδα-Γερμανία (Παρασκευή 11/11, 18.45), τα εισιτήρια θα διατίθενται:

· Από τα γραφεία της ΕΠΣ Αρκαδίας (Μητροπολίτου Δανιήλ 2) από Τρίτη 8/11 έως Παρασκευή 11/11 από 10.00-13.00 (Τρίτη και Πέμπτη 19.00-20.00)
· Από το εκδοτήριο εισιτηρίων της ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης στην Πλατεία Πετρινού από Τρίτη 8/11 έως Παρασκευή 11/11 από 11.00-12.00 (Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη επίσης 19.00-20.00)
· Από το εκδοτήριο της ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης ση Θύρα 2 του Γηπέδου την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα από 17.00 έως 18.45

Για τον αγώνα Ελλάδα-Βοσνία (Δευτέρα 14/11, 17.00), τα εισιτήρια θα διατίθενται:

· Από τα γραφεία της ΕΠΣ Αρκαδίας (Μητροπολίτου Δανιήλ 2) τη Δευτέρα 14/11 από 10.00-13.00
· Από το εκδοτήριο εισιτηρίων της ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης στην Πλατεία Πετρινού τη Δευτέρα από 11.00-12.00
· Από το εκδοτήριο της ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης ση Θύρα 2 του Γηπέδου την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα από 15.30 έως 17.00

Η τιμή κάθε εισιτηρίου είναι 7 ευρώ.

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Εκδήλωση προς τιμήν του αεροπόρου Γρηγορίου Βαλκανά στην Μεγαλόπολη.


Δελτίο τύπου που εστάλη στα τοπικά μμε:



Ο Δήμος Μεγαλόπολης σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση προς τιμή του πεσόντα αεροπόρου, Γρηγορίου Βαλκανά, καταγόμενο από την Τ.Κ. Χράνων του Δήμου Μεγαλόπολης, κατά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, που θα πραγματοποιηθεί στην τοπική κοινότητα Χράνων, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στην τοπική κοινότητα Χράνων του Δήμου Μεγαλόπολης.

Κ.Γ. Καρυωτάκης: Στὸ ἄγαλμα τῆς ἐλευθερίας ποὺ φωτίζει τὸν κόσμο

Λευτεριά, Λευτεριά, σχίζει, δαγκάνει
τοὺς οὐρανοὺς τὸ στέμμα σου. Τὸ φῶς σου,
χωρὶς νὰ καίει, τυφλώνει τὸ λαό σου.
Πεταλοῦδες χρυσὲς οἱ Ἀμερικάνοι,
λογαριάζουν πόσα δολάρια κάνει
σήμερα τὸ ὑπερούσιο μέταλλό σου.

Λευτεριά, Λευτεριά, θὰ σ' ἀγοράσουν
ἔμποροι καὶ κονσόρτσια κι ἑβραῖοι.
Εἶναι πολλὰ τοῦ αἰῶνος μας τὰ χρέη,
πολλὲς οἱ ἁμαρτίες, ποὺ θὰ διαβάσουν
οἱ γενεές, ὅταν σὲ παρομοιάσουν
μὲ τὸ πορτραῖτο τοῦ Dorian Gray.

Λευτεριά, Λευτεριά, σὲ νοσταλγοῦνε,
μακρινὰ δάση, ρημαγμένοι κῆποι,
ὅσοι ἄνθρωποι προσδέχονται τὴ λύπη
σὰν ἔπαθλο τοῦ ἀγῶνος, καὶ μοχθοῦνε,
καὶ τὴ ζωὴ τους ἐξακολουθοῦνε,
νεκροὶ ποὺ ἡ καθιέρωσις τοὺς λείπει.